SIRALAMA – Le Figaro étudiant, bakaloryadan hemen sonra erişilebilen mühendislik okulları 2024 sıralamasını açıklıyor.
1.Insa Lyon: La reference
Birinciliği Lyon’daki Institut national des sciences appliqués (Insa) aldı. İstihdam oranları mükemmelliğini kanıtlıyor: 2023’te, yeni lisans mezunlarının %97’si “çok iyi” notu aldı; %41’i ise jüri tarafından tebrik aldı. Okul müdürü Frédéric Fotiadu, Figaro’ya adayları hakkında “Sonuçların mükemmel ve düzenli olduğuna dikkat ediyoruz” dedi. “Öğrencinin sınıftaki sıralamasına bakıyoruz.” Bilimsel araştırmalar açısından önemli bir rol oynayan enstitü, 600’e yakın doktora öğrencisini ağırlıyor. 67 yıllık varlığı ve her yıl binlerce mezun mühendisi, sıralamadaki okullar arasında en büyük mezun ağına sahip olan okuldur. (LinkedIn’de 50.000’den fazla).
2. UTC: beşerî bilimlere vurgu
Compiègne Teknoloji Üniversitesi (UTC) istatistikleri neredeyse aynı derecede etkileyicidir, ama bunlar okulun özelliğini açıklayamaz. Le Figaro Etudiant ile röportaj sırasında, okul müdürü Claire Rossi şöyle açıklamıştır: “Kuruluşun temel bir özelliği, teknoloji ile insan bilimleri arasında bağlantı kurmaya çalışmaktır”. “UTC’de öğrenciler felsefe, epistemoloji ve yönetim eğitimi alıyorlar. Yeni teknolojilerin anlamını sorgulamalarına olanak tanıyan genel bir kültür ve analiz derinliği geliştiriyorlar.” Okul, Fransa’nın en iyi işletme okullarından biri olan Edhec ile ortaklığıyla birlikte “insanlık ve teknoloji” eğitim programının yanı sıra bir BBA (işletme lisansı) da sunuyor.
3.Esilv: uluslararası odaklı eğitim
Sıralamadaki ilk özel okul olan Léonard-de-Vinci Mühendislik Okulu’nun (Esilv) birçok avantajı var. Aynı adı taşıyan yönetim okulu (EMLV) ile bağlantılı olarak, öğrencilerine finans mühendisliği ve aktüerya bilimi dallarında, mühendislik eğitiminde nadir uzmanlıklar sunmaktadır. Okulun sıralamada öne çıkmasını sağlayan şey uluslararası boyutudur. Öğrencilerinin üçte biri yurt dışında ikinci bir diploma alıyor ve yarıdan fazlası staj yapıyor. Okul, Insa ve UTC’ye göre daha az seçici olmasına rağmen, bu avantajları öğrencisine kazandırıyor.
4.Insa Toulouse: Insa modelinin gücü
Lyon’da olan okuldan 5 yıl sonra kurulan Insa Toulouse, tüm sıralama kriterlerinde kendisinden büyüklerin hemen arkasında yer alıyor. Kabul oranı (%12) ve öğrencilerinin ortalama bakalorya notu (tahmini 17,7); Insa modelinin tercih edilme nedenidir. Genel eğitim, 8 seçenekten birini tercih etme imkanı sağlar; inşaat mühendisliğinden uygulamalı matematiğe ve biyolojik mühendisliğe kadar uzmanlıklar sunar.
5.Estaca: mobilite uzmanı
Havacılık Teknikleri ve Otomotiv İnşaatı Yüksek Okulu (Estaca) bu yıl ilk 5’e girdi. İlk 4 okulun aksine okul çok daha özel bir sektörde uzmanlaşmıştır: ulaşım. Le Figaro Etudiant’ın röportaj yaptığı Estaca öğrencisi Margot, “İkinci sınıftan itibaren çok hızlı bir şekilde uzmanlaşabildim” diyor. “Hızlı bir şekilde projelere başladık ve A’dan Z’ye bir uçağın nasıl tasarlanacağını öğrendik.” Okul, havacılık ve otomobilin yanı sıra demiryolu, denizcilik ve hatta uzay alanlarında da uzmanlıklar sunuyor.
Figaro lisans sonrası mühendislik okullarını sıralamasının metodolojisi
Le Figaro Etudiant, mühendis unvanı vermeye yetkili lise sonrası okulları sıraladı ve performanslarını üç ana alanda değerlendirdi:
Akademik mükemmellik: Kullanılan kriterler; okulun kabul oranı, başvuranların bakalorya sonuçları, okulun araştırmacıları ve öğretmen-araştırmacılar tarafından denetlenen doktora öğrencilerinin sayısıdır.
Uluslararası: Yazı işleri ekibi, lisansüstü öğrenciler arasında yabancıların oranını ve ayrıca çift diploma alan, en az üç ay staj yapan veya ilk işini Fransa dışında bulanların oranını gözlemledi.
İstihdam: Mezunların brüt maaşları, iki aydan kısa sürede iş bulanların oranı, mezunlar ağının büyüklüğü ve son üç yılda mezun olup istihdam yaratan mühendis sayısıdır.