loader image
Chargement en cours
Fransadaoku.com Logo

Anasayfa / Okullar /

Fransa’da Eczacılık Eğitimi

Fransa’da Eczacılık Eğitimi

Eczacı olmak için, hedeflenen faaliyete bağlı olarak üniversitede lise eğitiminden sonra 6 ila 10 yıllık bir eğitim almanız gerekir: Eczane, sanayi, hastane, analiz laboratuvarı vb. Eğitim, eczacı devlet diploması’nı (DE de docteur en pharmacie) almaya imkân tanır. Bu diploma işletme okulu diploması, mühendislik diploması veya yüksek lisans derecesinde eğitim görmenize de olanak sağlar.

Eczacılık eğitimine erişim:

Yaklaşık 20 tane üniversite eczacılık eğitimi sunmaktadır.

Lise öğrencileri için üniversiteler tarafından sunulan iki eğitim programı bulunmaktadır: PASS (sağlığa erişim programı) veya L.AS (sağlığa erişim seçeneği içeren lisans). Kabul, bu eğitimler sırasında elde edilen sonuçlara ve ek testlere dayanmaktadır.

1.Döngü: Ortak dersler

Eczacılığa kabul edilen adaylar için, 1. döngü (2. ve 3. yıllar), sağlık ve sağlık ürünlerine (ilaçlar, tıbbi cihazlar vb.) uygulanan çeşitli disiplinlerde bilgi edinmenizi sağlar: fizik, kimya, biyoloji, hastalık mekanizması, biyolojik teşhis ve tedaviler, aktif moleküller ve maddeler, ilaç formülasyonu ve üretimi. Öğrenciler ayrıca mevzuat, iletişim ve İngilizce konularında da eğitim alırlar ve yavaş yavaş mesleki oryantasyon projelerini oluştururlar. Ücretsiz dersler bilginizi genişletmek veya profesyonelleşme yollarından birine doğru ön yönlendirme yapmak için bir fırsattır.

Çok sayıda pratik çalışma sırasında öğrenciler deneyler yürütürler: hastalıkları teşhis etmek için biyolojik analizler, ilaçların etkilerinin incelenmesi vb.

Özellikle eczanelerde zorunlu staj yapılması gerekmektedir. Tatiller boyunca endüstride, araştırma laboratuvarında veya sağlık kurumunda isteğe bağlı staj yapma imkânı bulunur.

3. yılın sonunda öğrenciler lisans düzeyinde tanınan DFGSP’yi (farmasötik bilimlerde genel eğitim diploması) alırlar.

2. Döngü: Bir alan seçmek

Eczacılığın 2. aşamasında (4. ve 5. yıllar), biyolojik ve farmasötik bilimler derinlemesine araştırılır: hastalıkların sürekli incelenmesi, terapötik bakım ve hasta desteği, tedavilerin optimizasyonu, toleransın incelenmesi ve ilacın olumsuz etkileri. Öğrenciler ayrıca etik ve mesleki davranışın yanı sıra halk sağlığı konusunda da eğitilirler.

4. sınıfın 2. döneminden itibaren öğrenciler üç tercih hakkı bulunur:

  • Eczanede çalışmak;
  • İlaç sektöründe çalışmak, aynı zamanda kozmetik veya tarım-gıda endüstrilerinde veya sağlık kurumlarında çalışmak;
  • Hastane eczanesinde veya tıbbi biyoloji alanında çalışmak. 

Hastanelerde (5. sınıfta öğrenciler zamanın yarısını hastanede geçirirler), eczanelerde, sanayide (düzenleme, pazarlama, kontrol, kalite, üretim vb. alanlarda) veya bir araştırma laboratuvarında staj şeklinde uygulama önemlidir.

5. yılın sonunda öğrenciler, yüksek lisans düzeyinde tanınan DFASP’yi (farmasötik bilimlerde derinlemesine eğitim diploması) alırlar.

3. Döngü: Kısa dönem veya eczane “Intern”ü

Kısa döngü

5. yıldan sonraki 1 yıllık kısa dönem, eczane veya endüstride çalışmayı seçen öğrencilere yöneliktir. 6 aylık staj bu eğitim programına dahildir.

Endüstri bölümü için öğrencilerin eş zamanlı olarak hedeflenen alanla (ticaret, iletişim, kalite) ilgili yüksek lisans derecesi, mühendislik veya işletme okulu diploması vb. hazırlamaları önerilir. Araştırma yüksek lisans derecesi de doktora yapmalarını sağlar.

Eczacılık bölümü için öğrenciler aynı zamanda DU (üniversite diploması) (ortopedi, beslenme vb.) eğitim programını da okuyabilirler.

Eczane doktoru olarak DE (devlet diploması) almak için öğrenciler bir uygulama tezi sunmalıdır.

Intern

5. yıldan sonraki 4 veya 5 yıllık uzun veya yatılı döngüye rekabetçi bir sınavla geçiş yapabilirler. Sınıflandırma derecelerine ve mesleki projelerine bağlı olarak iki uzmanlık sunulmaktadır:

  • Hastane eczanesi veya;
  • Tıbbi biyoloji.

Staj, bir hastanede (hastane eczanesinde veya tıbbi biyoloji laboratuvarında) uzmanlaşmış öğretim dönemleri ile tam zamanlı stajlar arasında dönüşümlü olarak yapılır. Endüstride ya da sağlık kurumunda staj yapmak mümkündür.

3. yılın sonunda stajyerler eczane doktoru DE’sünü almak için bir uygulama tezi sunarlar. DES (uzmanlık çalışmaları diploması) almak için uzun döngüyü tamamlamanız ve bir tez sunmanız gerekir.

Diğer Paylaşımlar

cge
Grandes écoles: Mezunlar Hâlâ Kolayca İş Bulabiliyor
Hızlı işe alım ve yüksek maaşlar ! Grandes...
Devamını Oku
parcoursup2024
R
2534838-adobestock-323404875-766x438

YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR?

DOĞRU TERCİHİ YAPMANIZA YARDIM EDELİM!

DANIŞMANLIK ALIN!