1 Ocak 2015’te kurulan Montpellier Üniversitesi, Montpellier 1 ve Montpellier 2 Üniversitelerinin birleşmesiyle kurulmuştur. Montpellier Üniversitesi, Başkanı Philippe Augé tarafından belirlenen “okunabilirlik, basitlik ve verimlilik” olan üç hedefi, yaklaşık 45.000 öğrenciyi ve 70’den fazla araştırma birimini bir araya getirerek karşılamayı amaçlamaktadır.
Öğrencilerinin profesyonelleşmesine ve araştırma alanında mükemmeliyete yönelik çok disiplinli bir eğitim sunan üniversite, bugün Fransa’nın güneyinde yüksek öğrenim ve araştırma alanında vazgeçilmez bir aktör olarak kanıtlamış durumdadır.
EĞİTİM VERDİĞİ ALANLAR
Eğitim programları, 17 bileşen tarafından sunulan; “Hukuk, Ekonomi, Yönetim” ve “Bilim, Teknoloji, Sağlık” olarak 2 ana dalda sunulmaktadır.
– 9 eğitim ve araştırma birimi: Bilim, Tıp, Odontoloji, Eczacılık, Bioloji, Hukuk, Siyasal Bilimler, Ekonomi ve Yönetim, Spor, Eğitim.
– 6 teknik enstitü: Montpellier-Sète Teknoloji Enstitüsü, Nîmes Teknoloji Enstitüsü, Béziers Teknoloji Enstitüsü, İşletme Enstitüsü, Genel Yönetim Hazırlık Enstitüsü, İşletme ve Yönetim Bilimleri Enstitüsü.
– 2 Okul: École Polytechnique Universitaire de Montpellier; Evren Bilimleri Gözlemevi ve Akdeniz Araştırma Gözlemevi.
ARAŞTIRMA ALANINDAKİ ÇALIŞMALARI
Montpellier Üniversitesi’nin 76 araştırma birimi ilae, ekolojik mühendislikten kronik hastalıklara, uzay araştırmalarından robotiğe kadar birçok önemli konuya odaklanmıştır. Üniversite Uzay Merkezi (CSU) ve İnsan hareketleri çalışmaları için entegre platform (Euromov) gibi 5 laboratuvarı ve üst düzey teknolojik platformlarla donatılmış 7 tesisi bulunur.
Araştırma konuları:
Biyoloji-Sağlık, Ziraat, Biyoloji, Ekoloji, Evrim, Çevre Bilimleri, Yer Bilimleri, Su Bilimi, Kimya, Hukuk ve Siyaset Bilimi, Ekonomi, Eğitim, Yönetim, MIPS (Matematik, Bilgisayar Bilimi, Fizik ve Sistemler)
GÜÇLÜ YANLARI
-Araştırma alanında sıralamalarda uluslararası derece
-Mesleki entegrasyon için öğrencilere destek
-Yaşam boyu eğitim stratejisi
– Özellikle biyomedikal ve yeni teknolojiler alanında bölgede kurulmuş teknoloji şirketleri ile yakın bağlantılar (Horiba, IBM, Sanofi…)
– Çok sayıda uluslararası değişim programına aktif katılım
– İki ISO 9001 sertifikalı süreç (öğrenci kaydı, kamu sözleşmeleri)