loader image
Comment ça va?
Fransadaoku.com Logo

Anasayfa / Okullar /

Les Ecoles des Beaux-Arts- Güzel Sanatlar Okulları

Les Ecoles des Beaux-Arts- Güzel Sanatlar Okulları

Fransa’da, ulusal, bölgesel veya şehirlerde olmak üzere yaklaşık 100’ün üzerinde sanat okulu bulunur ve bunların 57’si devlet okulu olmak üzere DNA (Ulusal Sanat Diploması) ve sonrasında DNSEP (Ulusal Yüksek Sanat Diploması) diploma programlarını sunar.

” ÉCOLES DES BEAUX-ARTS ” olarak bilinen sanat okulları Kültür Bakanlığı’na bağlıdır. Devlet okullarının ücretleri, özel sanat okullarına kıyasla daha makuldür.

Bakalorya (lise diploması) 1. yıl başvurusu için zorunludur, ancak mülakatlara lise son sınıftayken girmek mümkündür. Lise diploması olmayanlara ise istisnai olarak komisyon kararı şartıyla kabul verilebilir. En az bir okuldan kabul alabilmek ve şansınızı artırmak için 2 veya 3 farklı mülakata girmeniz tavsiye edilir.

Sanat okulları için bir hazırlık yılı okumak da genellikle etkilidir, ancak maliyetler özellikle özel okullarda yüksek olabilir (devlet okullarındaki hazırlık kursları için Appea web sitesine bakabilirsiniz).

DNA’DAN DNSEP’YE 5 YILLIK EĞİTİM

Güzel sanatlarda bakaloryadan sonra 3 yıllık DNA (Ulusal Sanat Diploması) eğitim programı ile başlar ve ardından 2 yıllık DNSEP (Ulusal Yüksek Sanat Diploması) eğitim programı ile devam eder.

Ortak ve genel bir 1. yıldan sonra, öğrenci 2. yıl için “sanat, tasarım veya iletişim” alanlarından birinde tercih yapar. “Sanat” seçeneği daha çok ressam, heykeltıraş, fotoğrafçı veya galerici mesleklerinde; “tasarım” seçeneği endüstriyel tasarımcı, tekstil tasarımcısı veya mekan tasarımcısı (iç mimar); “İletişim” seçeneği ise bilgisayar grafik tasarımcısı, illüstratör, web tasarımcısı veya sanat yönetmeni mesleklerinde kariyer imkanı sağlar.

2. ve 3. yıllarda (“phase programme” olarak adlandırılır) dersler dönüşümlü olarak çeşitli kurslar, atölye çalışmaları, workshop’lar (bir sanatçı veya tasarımcı ile üretim günleri), seminerler ve kişisel projeler içerir. DNA, 3 yıllık çalışmaların sonunda lisans (bac+3) derecesi sağlar. DNA’dan DNSEP’ye geçiş otomatik değildir; öğrencilerin elde etmiş olduğu sonuçlara göre karar verilir.

4. ve 5. yıllarda (“phase projet” olarak adlandırılır), öğrenciler sanatsal projelerini geliştirirler ve jüri önünde savunmaları gereken bir yıl sonu tezi hazırlarlar. Öğrenciler bir dönem yurt dışında bir sanat okulunda eğitim görebilir ve/veya staj yapabilirler. DNSEP, 2 yıllık çalışmanın sonunda master (bac+5) derecesi sağlar.

Güzel Sanatlar okullarında doktora derecesinde eğitim de mümkündür. Bunlar ya partner üniversitelerle ortaklaşa yönetilen doktoralar ya da Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilen özel araştırma projeleridir.

Bazı okullar spesifik alanlar üzerinde uzmanlaşmıştır : örneğin çizgi roman veya digital creation alanında “Angoulême/Poitiers”; koruma-restorasyon “Avignon”; ses tasarımı “LeMans”; senografi, illüstrasyon, tekstil tasarımı “HEAR Strasbourg/Mulhouse”; mutfak tasarımı “Reims”; sanatsal etkileşim “Le Havre”; mekan tasarımı “Angers-TALM ve Toulouse” (Fransız İç Mimarlar Konseyi tarafından tanınan DNSEP diploması sağlar) vb. Her kurumun özelliklerini keşfetmek için okullarla görüşmek, web sitelerine ve öğrenci kitapçıklarını incelemek ve tanıtım günlerine (journées portes ouvertes) katılmak önemlidir.

SANAT OKULLARINA BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR ?

Lise diploması, teknik bir fakülteden ön lisans diploması veya sanat alanında lisans diploması ile başvurabilirsiniz. Güzel sanatlara katılmak için en az  lise diplomasına sahip olmanız gerekir. Bu okullar bir sınav/mülakat sistemi ile alım yapar ve her okulun sınavları kendine özgüdür. Ortak olan aşamalar ise aşağıdaki gibidir:

  • Genel Kültür
  • Sanatsal yaratım aşaması
  • Yabancı Dil
  • Sözlü mülakat

Bu okullardan kabul almak için en önemli faktör motivasyon görüşmesi sırasında sunacak güçlü bir sanatsal dosyaya sahip olmaktır, çünkü seçmeler çok rekabetçidir.

Diğer Paylaşımlar

emlv
Ecole de Management Léonard De Vinci (EMLV)
Okulun Misyonu: Yeniliği, eğitimin ve...
Devamını Oku
utc
Université de Technologie de Compiègne (UTC)
UTC Misyonu: UTC (Compiègne Teknoloji...
Devamını Oku
1-euros-scaled
CESI
CESI - Mühendisik Okulu
CESI, sosyal ilerleme ve profesyonel...
Devamını Oku

YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR?

DOĞRU TERCİHİ YAPMANIZA YARDIM EDELİM!

DANIŞMANLIK ALIN!