loader image
Comment ça va?
Fransadaoku.com Logo

Anasayfa / Okullar /

Grandes écoles: Mezunlar Hâlâ Kolayca İş Bulabiliyor

Grandes écoles: Mezunlar Hâlâ Kolayca İş Bulabiliyor

Hızlı işe alım ve yüksek maaşlar ! Grandes écoles mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra kolayca iş bulabiliyorlar. Ancak kadınlar, erkeklere göre hâlâ daha az avantajlı durumda.

Grandes écoles mezunları, işverenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu, CGE’nin (Conférence des grandes écoles) eski öğrencilerinin istihdam edilebilirliği üzerine yaptığı yıllık araştırmanın sonucudur. Ancak CGE Başkanı Laurent Champaney, “Covid sonrası toparlanma sürecini geçtik.” diyerek uyarıda bulunuyor. Geçen yılki kadar olağanüstü olmayan rakamlarla karşı karşıyayız.

%85,8 Net İstihdam Oranı

Bununla birlikte ve ekonomik krize rağmen, grandes écoles mezunlarının iş piyasasına katılım oranının 2023 yılı mezunları için altı aydan kısa bir sürede %85,8 net istihdam oranına ulaştığını (geçen yıl %90,5’e karşı) belirterek, grandes écoles modelinin güçlü direncini ve işverenler nezdindeki çekiciliğini doğrulamaktadır.

Mezunların iş piyasasında hızla yer bulma yetenekleri de teyit edilmektedir. Mezunların yaklaşık %85’i okuldan çıktıktan sonra iki aydan kısa bir sürede iş bulmaktadır. Hatta, %67’si diplomalarını almadan önce işe alınmaktadır. Mezunların %27,9’u – bunların %55,6’sı ticaret okullarından gelenler – öğrenim sırasında staj yapmışken, net istihdam oranı staj yapmayanlarla benzer seviyededir.

Daha Düşük Maaş Karşılığında Mühendisler Arasında Daha Yüksek İstihdam Oranı

Anketin bir diğer sonucu ise şu: Mühendisler %89,6 ile en yüksek net istihdam oranına sahipken, işletme okullarından mezun olanlar %81,2’lik oranla geride kalıyor. Ancak, işletme mezunları ilk işlerinde daha yüksek maaş alıyorlar. İşletme mezunlarının ortalama ilk maaşı brüt 40.241 euro iken, mühendisler için bu rakam 38.520 euro. Grandes écoles mezunları ortalama olarak – primler hariç – 39.010 euro kazanıyor.

Maaş miktarının yanı sıra, CGE sunulan işlerin kalitesinden de memnun. Mezunların %84,2’si kalıcı iş sözleşmesi (CDI) ile çalışıyor.

Uluslararası alanda çalışma cazibesi de devam ediyor. İşletme mezunlarının %14,8’i Fransa dışına çıkarken, mühendislerde bu oran %9. Tercih edilen ülkeler arasında komşu ülkeler öne çıkıyor; özellikle İsviçre, Almanya, Lüksemburg, Birleşik Krallık ve Kanada. CGE Eğitim ve Kariyer Komisyonu Başkanı ve Télécom Paris Direktörü Nicolas Glady, “Dil veya bölge yakınlığına dikkat çekiyoruz,” diyor.

RSE, pozisyonlarda geniş ölçüde yer alıyor.

Farklı sektörler arasında, grandes écoles mezunu gençler mühendislerin %25’i ve yöneticilerin %20’si danışmanlık alanında bulunuyor. Ayrıca banka ve sigorta sektörlerinde veya bilgi ve iletişim teknolojileri, bilişim hizmetleri alanlarında da yer alıyorlar.

Bir eğilim öne çıkıyor: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (RSE), 2023 mezunlarının %41,7’sinin işlerinde ana veya yan görev olarak yer alıyor. Bu, bu neslin özellikle önem verdiği bir konu. Ve RSE ile ilgili bir görevi olan çalışanların %68,6’sı, eğitimleri sırasında kazandıkları becerilerin işverenlerinin beklentileriyle örtüştüğünü düşünüyor.

Erkeklerin Maaşı Kadınlarınkinden %5,2 Daha Fazla

Son olarak, bu rapor daha az sevindirici bir durumu da teyit ediyor: Ortalama olarak, erkeklerin maaşları kadınların maaşlarından %5,2 daha yüksek. Nicolas Glady, ‘Her yıl olduğu gibi, yönetim okullarında erkeklerin ortalama maaşı, hangi sektörde olursa olsun, kadınların ortalama maaşından sistematik olarak daha yüksektir,’ diyor. Örneğin, banka ve sigorta sektöründe, kadınların ortalama maaşı 44.000 euro iken, erkeklerin ortalama maaşı 47.000 euro.

Aynı konuda, mühendislik okulları biraz daha iyi bir durumdalar – ancak eğilim aynı kalıyor. Sanayi ve metalurji, inşaat/İnşaat sektörü veya ulaştırma alanlarında, kadınlar ve erkekler arasındaki maaşlar neredeyse eşit. Nicolas Glady, ‘Bu, okullarımızda yapabileceğimizin ötesinde bir sistemik sorun,’ diye üzüntüyle belirtiyor.

Genç kadın mezunları desteklemek için düzenlemeler

Ancak, Nicolas Glady, okulların bu konuda taahhütte bulunduğunu ve hafif ilerlemeler kaydedildiğini vurguluyor. ‘Elde edilen sonuçlarla yetinemeyiz,’ diyor. ‘Ne kadar ilerleme kaydedersek kaydedelim, bu hızla gidersek eşitliğe ulaşmamız 60 yıl alacak!’

Bugün, grande école’lerin üçte ikisi kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek için stratejiler geliştiriyor. Yapılan eylemler arasında, okulların %43,8’i koçluk veya mentorluk faaliyetleri sunuyor. Nicolas Glady, ‘Bu çok önemli bir şey,’ diyor. ‘Bu tür ayrımcılığa maruz kalmış bir kişinin, genç kızlara bu durumlarla nasıl başa çıkabileceklerini ve nasıl tepki verebileceklerini öğretmesi daha etkili.’ 2020’de yalnızca %13’ü bu tür eylemleri sunuyordu.

Ayrıca, genç kızları mühendislik mesleklerine yönlendirmek için ortaokul ve liselerde yapılan farkındalık çalışmaları da ekleniyor. Nicolas Glady, ‘Telecom Paris’te, ortaokul ve lise kızlarını okula davet ediyoruz. Onlara öğretim görevlisi araştırmacılar laboratuvarları gösteriyor, araştırma hakkında bilgi veriyorlar,’ diyor. Bu, genç kızların kendilerini her zaman bu mesleklere aday görememelerine karşı bir farkındalık oluşturmanın bir yolu.

Bu yazı L’Etudiant.fr sitesinden alıntıdır.

Diğer Paylaşımlar

leiden_ranking_2
LEIDEN SIRALAMASI 2024
Leiden Üniversitesi’nin Hollanda’daki...
Devamını Oku
Shanghai-Ranking-Universite-El-Manar
ŞANGAY SIRALAMASI 2024
Şangay sıralaması, 15 Ağustos 2024’te...
Devamını Oku
cvec
CVEC Nedir?
CVEC, yani Öğrenci Yaşamı ve Kampüs...
Devamını Oku
cge
Grandes écoles: Mezunlar Hâlâ Kolayca İş Bulabiliyor
Hızlı işe alım ve yüksek maaşlar ! Grandes...
Devamını Oku

YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR?

DOĞRU TERCİHİ YAPMANIZA YARDIM EDELİM!

DANIŞMANLIK ALIN!