loader image
Je vais en France
Fransadaoku.com Logo

Anasayfa / Okullar /

Biyomedikal Mühendisliği Nedir? (Ingénieur biomédical)

Biyomedikal Mühendisliği Nedir? (Ingénieur biomédical)

Biyomedikal mühendis, hastaneler, sağlık kuruluşları ve sağlık profesyonelleri için tasarlanmış yüksek teknolojili malzemeler ve ekipmanlar konusunda uzman bir kişidir. Biyomedikal teknisyenlerden oluşan bir ekibi denetler.

Mesleğin Amacı:

Güvenli Ekipmanlar Tasarlamak
Biyomedikal mühendisliği, hastaneler ve sağlık kuruluşları için yüksek teknolojili tıbbi cihazlar tasarlama sürecini içerir. Biyomedikal mühendisler, bistüri, kalp pili, tarayıcı, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) cihazları, yenileme ekipmanları ve protezler gibi çeşitli doğa ve boyutlardaki tıbbi cihazların güvenli ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu mühendisler, hastalara sunulan bakım kalitesini ve güvenliğini artırmak amacıyla tıbbi ekipman planlarını koordine eder ve hastanelere malzeme alımı veya yenilemesi konusunda bütçeye uygun danışmanlık yapar.

Bakım ve İzleme
Biyomedikal mühendisleri, ekipmanın bakım, kalite ve düzenleme açısından takibini üstlenir. Bu süreçte, biyomedikal teknisyenlerden oluşan bir ekibe liderlik ederek, ekipmanın bakımını planlar, olası onarımları programlar ve teknolojik ile düzenleyici gelişmeleri sürekli olarak takip ederler. Bu sayede, ekipmanların güvenli ve etkili bir şekilde çalışması sağlanır.

Kullanıcıları Eğitmek
Biyomedikal mühendisliği, tıbbi veya sağlık personelinin hastaneye ait ekipmanları etkin bir şekilde kullanabilmesini sağlamayı amaçlar. Gerekli durumlarda, biyomedikal mühendisler güvenlik gerekliliklerini dikkate alarak eğitim oturumları düzenler. Hastaların sağlığının ön planda olduğu bu meslekte, kullanıcıların ekipmanları doğru ve güvenli bir şekilde kullanması son derece önemlidir.

Gereken Yetkinlikler

Çift Kültüre Sahip Olmak
Biyomedikal mühendis, teknik ve bilimsel (tıbbi enstrümantasyon, elektronik ve mikro-bilgisayar alanları) ile tıbbi alanlarda çift bir kültüre sahiptir. Bu meslek, aynı zamanda sektörün farklı aktörlerini (üreticiler, dağıtıcılar ve ekipmanları kullanan doktorlar) ve sürekli yenilenen düzenleyici kısıtlamaları tanımayı gerektirir.

İletişim Becerisi
İyi bir iletişim yeteneği (çünkü sürekli olarak yönetim, çeşitli hizmet sağlayıcılar ve kullanıcılarla temas halindedir) yanı sıra, biyomedikal mühendis etkili bir şekilde danışmanlık yapmayı, hizmetleri, sözleşmeleri ve hastanenin iç veya dışındaki muhataplarla anlaşmalar yapmayı bilmelidir. Ayrıca yatırım programları tasarlayabilir. Takımını da yönlendirebilir ve motive edebilir. Son olarak, tıbbi malzeme endüstrisi oldukça uluslararası olduğundan, teknik İngilizce bilgisi onun için zorunludur.

Nerede Çalışılır?

Takım Çalışması
Biyomedikal mühendis, büyük hastanelerde on kişiye kadar biyomedikal teknisyenleri ve idari personelden oluşan bir ekibi yönetir. Daha küçük bir kuruluşta, işlevleri daha çok çok yönlüdür ve bazen ekipmanın kalitesini kendisi kontrol eder.

İletişim ve Pedagoji
Birçok kişiyle iletişim kurması gerekmektedir: kullanıcılar (doktorlar, sağlık personeli), ekipman tedarikçileri ve bakımın bir kısmını üstlenen potansiyel alt yükleniciler. Ayrıca, sağlık kuruluşunun yöneticileriyle de yakın işbirliği içinde çalışır; özellikle bütçenin farklı hizmetler arasında dengelenmesi için teknik danışmanlık yaparak, kuruluşun genel stratejisini tanımlamasına yardımcı olur.

Özellikle Hastanelerde
Biyomedikal mühendislerin çok büyük bir kısmı hastane ortamında çalışmaktadır. Bazıları, sağlık kuruluşlarında veya tıbbi cihazlar alanında faaliyet gösteren şirketlerde istihdam edilmektedir. 2009 tarihli HPST yasası (hastane, hastalar, sağlık, bölgeler), biyomedikal mühendislerin uzmanlık sunduğu tıbbi faaliyetler alanında sorumlular yaratmıştır.

Eğitim

Lise Sonrası
Lisansüstü eğitim (Bac + 5): Biyomedikal mühendisliği alanında yüksek lisans veya mühendislik diploması.

  • Bac + 5:
    • Lorraine Üniversitesi’nde Malzeme Mühendisliği Avrupa Mühendislik Okulu Mühendislik Diploması
    • Lyon I Üniversitesi Politeknik Okulu’nda Biyomedikal Mühendisliği Uzmanlık Diploması
    • Aix-Marseille Üniversitesi Politeknik Okulu’nda Biyomedikal Mühendisliği Uzmanlık Diploması
    • Biyoloji-Biyo Kimya-Biyoteknolojiler Yüksek Okulu’nda Biyoteknoloji Uzmanlık Diploması
    • Paris Yüksek Biyoteknoloji Enstitüsü’nde Mühendislik Diploması
    • Besançon Üniversitesi Franche-Comté Yüksek Mühendislik Enstitüsü’nde Biyomedikal Mühendisliği Uzmanlık Diploması
    • Compiègne Teknoloji Üniversitesi’nde Biyolojik Mühendislik Uzmanlık Diploması
    • Biyoloji-Sağlık Yüksek Lisansı

İstihdam ve Sektör

Stratejik Bir Aktör
Biyomedikal mühendisinin rolü, artık sadece teknik bir görüş olmaktan çıkmış ve stratejik yönetim seçimlerinde yer alan bir aktör olarak tanınmıştır. Proje yöneticisi olarak da etkisi artırılmıştır; bu, özellikle teknik kaynakların birleştirilmesini hedefleyen CHT (bölgesel hastane toplulukları) ile ilişkilidir. Bu durum, biyomedikal mühendislerin bir bölge veya bölge içinde ağ kurarak çalışmalarını sağlamaktadır.

Kariyer Gelişimi

Deneyim kazandıkça, bir biyomedikal mühendis bir hastanenin biyomedikal hizmetinin müdürü olabilir. Ayrıca sanayi sektörüne yönelerek, araştırma ve geliştirme, yönetim veya ticaret, bakım gibi çeşitli görevlerde çalışabilir.

Farklı Statüler
Bir kamu hastanesinde biyomedikal hizmeti yönettiğinde, kamu hastaneleri iş gücü A kategorisinde bir yönetici olarak görev yapar. Özel sektörde ise, sağlık kuruluşlarında veya tıbbi cihaz araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlaşmış şirketlerde çalışabilir.

Yeni Mezun Maaşı

Kamu hastane sektöründe kariyerin başında, (Hastane Mühendisi unvanıyla) brüt olarak aylık 1920 Euro.

Diğer Paylaşımlar

emlv
Ecole de Management Léonard De Vinci (EMLV)
Okulun Misyonu: Yeniliği, eğitimin ve...
Devamını Oku
utc
Université de Technologie de Compiègne (UTC)
UTC Misyonu: UTC (Compiègne Teknoloji...
Devamını Oku
1-euros-scaled
CESI
CESI - Mühendisik Okulu
CESI, sosyal ilerleme ve profesyonel...
Devamını Oku

YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR?

DOĞRU TERCİHİ YAPMANIZA YARDIM EDELİM!

DANIŞMANLIK ALIN!