LICENCE SCIENCES POUR L’INGÉNIEUR
Mühendislik Bilimleri Lisansı, çoğunlukla üniversitelerde olmak üzere 130’dan fazla kurumda sunulan 3 yıllık (bac+3) seviyesinde bir eğitimdir. Mühendislik bilimleri, bilişim teknolojileri, mekanik, elektronik, robotik, otomasyon vb. gibi tüm mühendislik disiplinlerini kapsar.
Hem gündelik nesneler (akıllı telefonlar, bilgisayarlar, ev otomasyonu, elektirkli araçlar, e-sağlık, vb.) hem de endüstriyel teknolojik süreçler açısından bugünün ve yarının ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar.
Bu multidisipliner lisans programı, eğitim kurumuna bağlı olarak değişebilen çeşitli dersleri kapsar. Ortak çekirdek yıl olan İlk eğitim yılında temel bilimler (matematik, fizik, kimya), bilgisayar bilimi ve İngilizce verilir. İkinci yıldan itibaren disiplinler seçilen alana göre değişir: elektronik, elektrik enerjisi, otomatik (3EA); inşaat mühendisliği; malzeme Mühendisliği ; makine Mühendisliği ; Endüstri Mühendisliği ; robotik…vb. Öğrenciler ayrıca modelleme ve simülasyon yazılımlarının kullanımı konusunda da eğitilirler. Üçüncü yıl ise uygulamalı olarak geçer; eğitim süresinin üçte ikisi staj yaparak iş hayatında ve üçte biri ise okulda geçer.
Mühendislik bilimleri lisansından sonra ne yapılabilir ?
Bu lisans programının mezunları, doğrudan teknisyen veya mühendis asistanı olarak çalışma hayatına girebilirler. Ama tabii ki en çok tercih edilen yol master (bac+5) seviyesinde diploma hedefi ile eğitime devam edilmesidir. Bunun için İki ana yol mümkündür: üniversitelerin mühendislik yüksek lisans derecesindeki programlarına entegre olmak veya geçiş sınavlarına (admissions parallèles) hazırlanarak bir mühendislik okuluna başvurmak.
İşte Mühendislik bilimleri lisansı sonrası girebileceğiniz bazı alternatif master programları :
· Endüstri Mühendisliği
· Üretim mühendisliği, lojistik ve satın alma.
· Tasarım mühendisliği
· Sistem mühendisliği
· Enstrümantasyon, ölçüm, metroloji
· Bilgi sistemleri yönetimi
· Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
· Otomatik, robotik
· Elektronik, elektrik enerjisi, otomasyon
· Enerji
· İnşaat mühendisliği
· Sağlık Mühendisliği
· İşletme yönetimi ve idaresi
· Mekanik
· Risk ve çevre
· Madde bilimi
· Öğretmenlik, eğitim ve öğretim meslekleri (MEEF), 1. Ve2. derece